FRÅGOR & SVAR

Här hittar du svar på vanliga frågor

Vem kan köpa en lägenhet i bostadsrättsföreningen Takterrassen?
SVAR: Om du är minst 65 år (vid inflytt) och klarar det mesta själv är du välkomen att bo i vårt trygghetsboende. Det krävs inget biståndsbeslut, utan du bokar och köper din lägenhet precis som i vilken annan bostadsrättsförening som helst. Skillnaden är den sociala och trygga boendemiljön och servicenivån. 
När kan jag köpa en lägenhet?
SVAR: Vi börjar bygga Takterrassen i mars 2015 och beräknar att lägenheterna är färdiga för inflyttning våren 2017. Du kan redan nu köpa din bostadsrätt. Klicka här för att göra en intresseanmälan. 
Vad betyder trygghetsboende?
SVAR: Begreppet trygghetsboende är relativt nytt och betyder att du har en social och trygg boendemiljö med god tillgång till service. Gemenskap är nyckelordet. Många människor oroar sig över att bli ensamma på ålderns höst. Det undviker man i ett trygghetsboende. Andra fördelar hos oss på Takterrassen:
  • Lägenheterna är funktionellt utformade med hissar, stora rymliga badrum, låga eller inga trösklar samt behaglig inomhustemperatur.
  • Det finns en reception där du kan få hjälp med allt från att boka aktiviteter till att beställa städning och få hjälp med din dator eller TV
  • Det går att köra bil fram till entrén
  • Gemensamma middagar erbjuds sju dagar i veckan
  • Det finns flera gemenskapslokaler och innegård med odlingsmöjligheter, pergola, grill och mycket mer
  • Vi arrangerar gemensamma resor, föredrag och många andra aktiviteter
  • Det finns en relaxavdelning och ett gym där du kan få hjälp av personlig tränare att komma igång med din träning
Trygghetsboende och seniorboende – vad är skillnaden?
SVAR: Skillnaderna är inte så många, förutom att åldersgränsen för att få flytta till ett trygghetsboende är ofta är högre än för seniorboenden, där du ofta kan flytta in när du är över 55 år gammal. 
Vad händer om jag blir sämre och behöver mer hjälp?
SVAR: I anslutning till Takterrassen finns ett vård- och omsorgsboende som erbjuder hemtjänt för våra gäster på Takterrassen. Det betyder att du kan bo kvar i din lägenhet så länge du inte är i behov av sjukvård.

Frågor från "Husråd" 11/11

Vilket låssystem kommer huset att ha?
Svar: - Utgångsläget blir passagesystem till alla allmänna utrymmen och nycklar till varje lägenhet svarar Urban Öhman. Det är inte bestämt vilken typ av passagesystem det blir (tex kod, tag, kort), det blir upp till föreningen vad man föredrar.
Kommer det finnas fast telefoni i huset?
SVAR: - Nej, det blir IP-telefoni. Man får se över de tjänster som går att använda då vissa har tex tjänst för hörselnedsättning mm. Man ska även se över hur det fungerar med trygghetslarm.
Hur ser det ut med gjorda ändringar i lägenheterna?
SVAR: - Alla arbetsritningar är gjorda för personal på plats. Vid önskemål om ändringar kontaktas i första hand Jonas Östblom och Karolina Nilsson på Svensk Fastighetsförmedling eller Linnéa Bennhult på Prenova.
Vilka typ av aktiviteter kommer bli aktuellt för de boende?
SVAR: - I enkäten som lämnas ut på mötet finns förslag på ett antal aktiviteter men Kenneth Levin och Lars Tobé är väldigt angelägna om vad de boende har för förslag. Några saker som kom på tal förutom de som nämnts i enkäten var matlagningskurser i grupper, soppluncher ordnade av de boende och gemensamma V75-spel.
Finns det möjlighet att höja diskmaskinen för ytterligare tillgänglighet?
SVAR: - Bra förslag som Urban Öhman och Linnéa Bennhult noterar. De ska se över om det är möjligt och hur det i så fall ska göras.
Varför annonseras inte framtida träffar och info mer via hemsida och mail?
SVAR: - Man är angelägen om att få reda på hur många av de boende som har en dator och använder sin mailadress, därför har alla fått skriva upp sin mailadress på mötet och även i enkäten. I framtiden ska man försöka att skicka mer info via mail men de viktigaste inbjudningarna och händelserna kommer antagligen ändå att skickas med post för att vara säker på att alla tar del av den. De som bor utomlands eller är bortresta längre perioder tar kontakt med Svensk Fastighetsförmedling.
Är det möjligt att få en lösning där vattnet från diskmaskinen återanvänds i diskhon istället för att det leds ut direkt?

SVAR: - Prenova tittar på den möjligheten.
Kommer alla att flytta in samtidigt?
SVAR: Nej, det blir inte praktiskt genomförbart. Man upprättar ett inflyttningsschema som skickas ut när det närmar sig inflytt. Man vet inte i dagsläget om det kommer att fungera så att de delar som först blir klara får flytta in tidigare än de andra eller om man måste vänta tills allt är klart innan inflyttningen startar.

Fakta om projektet

Antal bostäder: 70 st
Antal rum: 2 - 4 rok
Pris: 1 327 200 - 2 748 000 kr
Avgift: 3 004 - 5 450 kr
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Inflyttning: Prel. juni 2017

I närområdet


Livsmedelsbutiker:
Servicebutik
Coop Konsum
Ica Söder

250 m
500 m
400 m
Restauranger:
Restaurang Två Kockar
Borgen, Folkets Hus
Söderhielmska gården
Matildas

250 m
250 m
500 m
650 m
Caféer:
Bodins Bageri
Konditori Lido

650 m
700 m
Apotek:
Kronans Apotek Södertull

800 m
Kultur:
Länsmuséet
Stadsbiblioteket

600 m
800 m